Dat wordt een eitje!

Deze yummy cakejes in een echte eierschaal zijn al een paar maanden favoriet op Kim’s Pinterest board, het recept kan nu ein-de-lijk met jullie gedeeld worden nu Pasen nabij is. Hoe leuk zou het niet zijn om een eierdoos vol cadeau te doen aan iemand?!

 

How To: Bake a Brownie Inside an Eggshell!I modeled my cupcakes in egg shells after Nicky’s egg shell cupcakes from Delicious Days.   My basic technique is similar to hers.  However, I used a different  cake recipe.  I went for a lemon and sour cream cake - light.Yield: 10 large egg cupcakes What you’ll need: 9 large eggs (Only one will get used in the cake.  The rest are  just used for the shells.  I’m going to post a fantastic French toast  recipe soon that used up six of the eggs.)1/2 C flour1/4 tsp baking powder1/8 tsp baking sodaa pinch of salt1/2 C sugar1/4 C unsalted butter, room temperature1/2 tsp lemon extract1/4 C sour creamTo prepare the eggs:Carefully poke a small hole in the top of each egg.  I found that the easiest way to do this was to use the tip of a corkscrew bottle opener.Once  you have poked a tiny hole, peel back the edges of the hole to expand  it a bit.  The holes need to be large enough to fit the tip of a piping  bag inside.  You can always make the hole larger when you are ready to  pipe so err on the smaller side during this step.Turn  the egg upside-down and dump out the contents.  Keep the contents of  one egg separate to use in the cake recipe.  If you plan on using the  other eggs for baking, it might be helpful to store them in small  plastic containers in groups of two (otherwise it will be hard for you  to later tell how much of your big bowl is two eggs).  You may wonder  why there is a thermometer in the photo.  I used the tip of the  thermometer to help get all of the egg out of the shell.Rinse the insides of the eggs out thoroughly over the sink.  Then,  immerse them in saltwater for thirty minutes.  At first, I couldn’t get  them to sink.  I realize that this is probably obvious to most of you,  but in case anyone else is science-challenged, I thought I would share Jonathan’s tip that the eggs need to be filled with the saltwater in order to sink.  Rinse the egg shells in cold water and lay the eggs hole side down on a paper towel to dry. Prepare the cake batter (I used my favorite sour cream cupcake recipe with lemon extract instead of vanilla):Mix the flour, baking powder, baking soda, and salt in a medium-sized bowl and set aside.In a large bowl, mix one egg and sugar until light and creamy.Add the butter and lemon extract and mix until fully integrated.Mix in the dry ingredients until just combined.Add the sour cream and mix until smooth.Place the prepared egg shells into a cupcake tin.  Use aluminum foil to help them stand upright. Load the batter into a piping bag fitted with a large round tip.  Make  sure that the tip can fit all of the way inside of the egg hole.  If it  can’t, expand the hole a little bit at a time until it fits.  Fill your  eggs about 3/4 full with batter.  This is the tricky part.  If you  underfill the eggs, you won’t have a complete cake egg inside when you  crack them after baking.  If you overfill the eggs, cake will overflow  out of the egg during baking.  It looks ugly right after baking, but just remove  the excess cake and clean the shell with a damp towel. I found that it was best to let the cake overflow out of the top of the  egg and then simply pick it off (eat it) and clean the shell with a damp  towel before serving. Bake the eggs at 350 F for 23 minutes. Let cool, crack, and eat!

 Op de featured photo zie je eitjes die zijn gemaakt van brownie cake mix. De eitjes kunnen met elk cake recept gemaakt worden, en als je creatief bent kun je zelfs vulling voor de eitjes verzinnen (zoals hier)

 

Nodig

- 6 eieren
- Cake beslag (uit een pakje, of bijvoorbeeld dit recept)
- Zout

- Pan
- Kurkentrekker of scherp mesje
- Spuitzak
- Aluminium folie
- Cupcake bakplaat

Aan de slag!

1. We gaan de eierschaal van de 6 eieren gebruiken om cakjes in te maken. Gebruik een scherp mesje (of nog beter een kurkentrekker) om een klein gat onderin de eierschaal te maken. (deze moet groot genoeg zijn voor het tuitje van de spuitzak)

2. Leeg de eieren in een kom, zodat je ze nog kunt gebruiken voor een ander recept (bijvoorbeeld je cake mix) , of gooi de inhoud weg.

3. Spoel de eierschalen voorzichtig uit met water, en zet ze vervolgens voor 30 min in een bak zout water (koud) om goed schoon te worden.
(Laat de eierschalen vollopen met water zodat ze zinken)

4. Zet de eierschalen op een doek met de opening naar beneden totdat ze compleet droog zijn.

5. Zet de eierschalen rechtop in de cupcake bakplaat met behulp van de aluminium folie (met de opening naar boven)

6. Maak je cake beslag en schep deze in de spuitzak. Je kunt nu elke eierschaal voor 3/4 vullen met het beslag.
(vergeet je vulling niet indien je die hebt gemaakt!)

7. Bak de cakejes zoals op het cake recept staat aangegeven (houd er rekening mee dat dit kleine cakejes zijn).

8. Laat de cakejes afkoelen, haal het eventuele extra cake weg, en leg ze terug in de eierdoos, mooie strik erom en klaar!

of

Klik hier voor de foto tutorial (English)

 

 

 

 

 

Volg ook ons Easter Board op Pinterest voor de leukste recepten, DIY en meer!